Cesta slepých ptáků ; Runa rider ; Sluneční jezero - Souček, Ludvík, 1926-1978 (Klub mladých čtenářů (Albatros), 1989)
Dobrodružná výprava za otazníky kolem Verneovy návštěvy Islandu a jeho knihy Cesta do středu Země nakonec přivádí naše hrdiny chirurga, speleologa a přírodovědce dr. Jiřího Kameníka, psychologa dr. Gudmundura Bjelkeho, fotografky Aleny Králové a horského vůdce Leifa Thorgunna z tajemných jeskyní pod islandskými horami až do Jižní Ameriky. Postupně zjišt'ují, že již dávno lidská civilizace navázala kontakt s mimozemskou civilizací.